Het verschil tussen een Architect en een Kunstenaar

Architecten en kunstenaars worden vaak onder een zelfde kam geschoren. Men ziet architecten vaak als kunstenaars, omdat die in de gelegenheid worden gesteld om tijdens de uitoefening van hun werkzaamheden, hun creativiteit aan het werk te zetten. Andersom denken mensen niet zo over kunstenaars. Kunstenaars worden niet gezien als mensen die 3 dimensionele huizen kunnen tekenen. Die worden gezien als personen die mooie werkstukken maken die het oog op een ander manier plezieren dan gebouwen of landschappen van architecten zouden doen. Kunstenaarsberoep was vroeger een beschermd beroep, maar is per heden vrij. Dit terwijl het architecten beroep beschermd is.

In dit artikel bespreken wij namelijk:

  • De taken van architecten
  • Andere taken
  • Architecten laten zich leiden
  • Behoefte
  • Waarde van het werk

 

De taken van architecten

Als architect ben je verantwoordelijk voor de ontwerp van een gebouw, de inrichting van het gebouw, en soms ook voor het meubilair. Architecten werken vrijwel altijd in opdracht, waarbij de creatieve bewegingsruimte kan verschillen. In al het werk als ontwerper probeert de architect de opdracht van de opdrachtgever te interpreteren. Hierbij probeert men in te gaan op de wensen van de klanten, door de eigen kennis en ervaring en inzichten te verwerken(https://www.youtube.com/watch?v=oK_IHuIwziA)

Andere taken

Verder kunnen architecten een adviserende rol hebben. Denk bijvoorbeeld aan het beoordelen van andermans ontwerpen. Natuurlijk zal de architect het beste zijn in het beoordelen van het werk van een ander architect, omdat die het best weet hoe het gedaan kan worden. Andere inzichten maken vaak dat grove fouten worden ontdekt. Zo kunnen klanten heel wat dilemma worden bespaard. Hoewel een architect vaak met het ontwerpen van een compleet gebouw bezig kan zijn, kan die ook aan verbouwingen of de aankleding van ruimten werken. De meeste architecten zijn gespecialiseerd in bepaalde ontwerprichtingen zoals woonhuizen of kantoren. Andere specialisten zijn landschaps-of binnenhuisarchitectuur( https://www.youtube.com/watch?v=UidsJKad4eY)

Architecten laten zich leiden

Kunstenaars dienen ook goed creatief bezig te zijn. dingen verzinnen of gedachten en gevoelens op een of ander manier trachten uit te beelden. Het verschil ligt erin dat een kunstenaar niet per se in opdracht hoeft te werken van een klant of een opdrachtgever. Dat is niet uitgesloten, maar de meeste kunstenaars doen het graag op eigen beentje. Een top kunstenaar lat zich ook niet leiden door anderen die denken het beter te weten. De kunstenaar wenst zijn gevoelens meestal uit te beelden, en vervolgens op zijn eigen manier de uitbeeldingen te verkopen.

Behoefte

Architecten zijn ook afhankelijk van opdrachten van klanten. indien de behoefte er niet bestaat, hebben zij geen werk en verdienen zij geen brood met architectuur. Kunstenaars aan de andere zijde zijn aan niemand gebonden. Zij creƫren juist een behoefte mechanisme. Hoe creatiever of hoe mooier het kunstwerk eruit ziet, hoe meer mensen het zullen willen hebben en of kopen.

Waarde van het werk

Een ander markant verschil is de waarde van het werk. Natuurlijk heb je dure architecten en goedkope architecten. echter bestaat de mogelijkheid er dat in de meeste gevallen de kunstenaar veel duurdere producten aanbiedt dan een architect. Bij architecten geld er ook vaak veel regelgeving. Voor kunstenaars is er een vrije wereld van creativiteit.

Zie de volgende links voor meer inzicht in het kunstenaarswerk:

https://www.youtube.com/watch?v=zpmp-TpIwA8

https://www.youtube.com/watch?v=LTTcI-rC4GQ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *